Skip navigation

Livsstilssygdomme kender vi som betegnelse for sygdomme, der er resultat af vores livsstil. Det kan være sukkersyge pga. kost, rygerlunger hos rygeren eller knæskader hos håndboldspilleren.

Men en låner på Svaneke Bibliotek har fået mig til at tænke, at livsstilsygdomme måske bør suppleres af betegnelsen livsstildiagnose som betegnelse for diagnoser, der medfører eller måske ligefrem muliggør visse livsstilsformer. Jeg har brugt biblioteket i Svaneke flittigt de seneste par uger, og har ved flere lejligheder vekslet høflige smil med en nydelige kvinde, der bruger bibliotekets computer et par timer dagligt, ofte fordelt over flere besøg. Normalt er hun på Facebook, men en enkelt gang vi var alene på biblioteket, tillod hun sig også at lytte til ældre rockmusik på youtube.

Jeg blev derfor temmelig overrasket, da kvinden så forleden henvendte sig til mig, fordi hun følte sig generet af en anden kvindelig låner, der brugte biblioteket til at Skype, og som naturligt nok i den forbindelse talte ind i en mikrofon.

”Der er vist aldrig nogen, der har haft hende med på bibliotek, da hun var barn”, sagde kvinden, højt nok til, at hun kunne være sikker på, at den skypende låner også måtte kunne høre det.

Jeg svarede kvinden, at det sikkert ikke varede så længe og tilføjede, at hun jo også selv fra tid til anden afspillede lydfiler fra bibliotekets computere, så bibliotekets øvrige gæster kunne høre det.

”Jeg har ADHD”, svarede hun fornærmet. ”Jeg kan ikke koncentrere mig”.

Jeg ville ønske, jeg havde svaret noget begavet, men jeg tror bare, jeg så forbløffet ud. Jeg ved om kvinden, at hun er et sted mellem 45 og 60 år, at hun er på Facebook et par gange om dagen og lytter til ældre rockmusik. Og så fortalte hun, hun havde diagnosen ADHD.

Siden er jeg kommet til at tænke på, at der er visse diagnoser, der gør én i stand til at realisere en livsstil, der ellers ikke er nogen, der ville tilgive én. Denne brug af medicinske diagnoser er ikke så meget en forklaring på symptomer, man har, som den er carte blanche til at tillægge sig en adfærd, man ikke på andre måder ville blive tilgivet.

Den kvindelige låner der havde diagnosen ADHD og som var hurtig og havde let ved at tale om sin diagnose, brugte diagnosen til at fralægge sig ansvaret for sit hykleri.

De diagnoser – jeg taler ikke om sygdommene, der kan være nok så reelle – der egner sig særlig godt til at tillægge sig en usædvanlig livsstil, som omgivelserne er nød til at tage hensyn til, kan man tænke på som livsstildiagnoser.

Svar på tiltale

Your email address will not be published. Required fields are marked *